Unorthodox: Απόδραση από αναχρονιστική ‘φυλακή’

Βασισμένη στα απομνημονεύματα της Ντέμπορα Φέλντμαν η νέα μίνι σειρά του Netflix Unorthodox αφηγείται την απόδραση μιας νεαρής γυναίκας, από τα ασφυκτικά δεσμά της ορθόδοξης κοινότητας των χασιδιστών Εβραίων στο Μπρούκλιν, και τα πρώτα της βήματα προς την ελευθερία, σ΄ ένα νέο κόσμο χωρίς περιορισμούς, που έχει τη μορφή της πολυπολιτισμικής μητρόπολης της Γερμανίας, το Βερολίνο.

Η σειρά περιγράφει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια πτυχές αυτής της αναχρονιστικής κοινότητας, τις τελετές της, τον τρόπο ζωής των μελών της, και τις υποχρεώσεις τους στα τέσσερα επεισόδια που διαρκεί η σειρά μετατρέποντάς μας σε μάρτυρες και ταυτόχρονα κριτές μιας ζωής καταπιεστικής, απαξιωτικής και τραγικής μέσα από τα μάτια μιας 19χρονης, της μικροσκοπικής και φαινομενικά εύθραυστης Έστι που πρέπει να έρθει από μικρή ηλικία σε γάμου κοινωνία μ΄ έναν άγνωστο προς αυτή άνδρα, τον Γιάνκι, για να επιτελέσει το ύστατό της καθήκον προς την κοινότητά της, που δεν είναι άλλος από την τεκνοποίηση. Τα μέλη της κοινότητας οφείλουν να παντρευτούν πολύ νωρίς. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πολλά παιδιά με στόχο να γεννηθούν τόσοι Εβραίοι όσους εξολόθρευσε ο Χίτλερ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτός είναι ο προορισμός κάθε γυναίκας.

Δεν θα χρειαστούν πολλά λεπτά στη σειρά για να αντιληφθείς το μέγεθος της «ζημιάς» που έχει επιτελεστεί στην κεντρική ηρωίδα αλλά και σε όλες τις γυναίκες της κοινότητας. Οι θρησκευτικοί κανόνες που δομούν τους σκληροπυρηνικούς Χασιδιστές Εβραίους συνθλίβουν, πνεύμα και ψυχή και όσο διεισδύει ο φακός σε προσωπικές στιγμές του ζευγαριού, πιθανά και να εξαγριωθείς με τον εξευτελισμό που βιώνει η Έστι και πως η απόδραση είναι τελικά η μόνη οδός διαφυγής.

Όταν φτάνει στο Βερολίνο, είναι φοβισμένη και μόνη, αλλά σύντομα νιώθει τη διαφορά, ανακαλύπτει γρήγορα το συναίσθημα της ελευθερίας, που η κοινότητα της είχε αφαιρέσει αλλά και ο περίγυρός της. Όμως το παρελθόν της την κατατρέχει, αφού ξωπίσω της βρίσκονται ο άντρας της Γιάνκι και ο ξάδερφός του Μοισί, ένα παραστρατημένο μέλος της κοινότητας με σκοτεινό παρελθόν.

Ένα από τα πράγματα που θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σου, κατά τη θέαση της σειράς είναι η ερμηνεία της Σιέρα Χαας. Η 24χρονη ηθοποιός αποτυπώνει συγκλονιστικά όλη τη γκάμα των συναισθημάτων που βιώνει η ηρωίδα της, την απόγνωση, το θυμό, τη ντροπή, αλλά και την ανεξάντλητη δύναμη που πηγάζει από μέσα της και την βοηθά να ανταπεξέρχεται στις αντιξοότητες της νέας αυτής ζωής.

Το Βερολίνο παίζει εξίσου ένα σημαντικό και καίριο ρόλο. Η σειρά αγγίζει και θέματα του παρελθόντος, όπως το αβάσταχτο ‘τραύμα’ του Ολοκαυτώματος που ‘κουβαλά’ ένας Εβραίος σήμερα, αλλά και η απάντηση στο απλό και εύστοχο ερώτημα, πώς ένας Εβραίος ζει σε μια τέτοια πόλη όπως το Βερολίνο, σε ένα μέρος όπου χάθηκαν χιλιάδες ψυχές. Η αφοπλιστική απάντηση έρχεται σε μια έντονη συναισθηματικά σκηνή: «Οι νεκροί είναι πάντα μαζί μας. Δεν έχει σημασία πού ζούμε…» ή τι κάνουμε. Το παρελθόν δεν πρέπει να καθορίζει το παρόν όσο επίπονο και τραυματικό είναι αυτό.