Τρέιλερ Πολεμίστρια Μοναχή: Νεαρές καθολικές καλόγριες αντιμάχονται το κακό

Ακόμη ένα κόμικ σπάνιας έμπνευσης, διάσημο στους κύκλους του συγκεκριμένου χώρου, επηρεασμένο από τα manga, με πρωταγωνίστριες καλόγριες με μαγικές υπερδυνάμεις και ανυπέρβλητες πολεμικές ικανότητες που αιώνες πολεμούν το απόλυτο κακό που εδράζει στην κόλαση, θα μεταφέρει τηλεοπτικά το Nέτφλιξ που αποφάσισε να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο υλικό τίτλων ανεξάρτητων κόμικ, τώρα που πια η Μάρβελ απέκτησε το δικό της διαδικτυακό σπιτικό.

Το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησαν οι Daredevil, η Jessica Jones και όλοι οι ήρωες που έφεραν το σήμα της Μάρβελ εν γένει, (τα δικαιώματα των οποίων επιστρέφουν και πάλι στη Ντίσνεϊ φέτος) φαίνεται πως έχει σκοπό να καλύψει το Νέτφλιξ, με όχι τόσο γνωστά και δημοφιλή comic books, που όμως είχαν και διάγουν ακόμη σπουδαία διαδρομή στο χώρο αυτό.

Τέτοια περίπτωση είναι και η σειρά κόμιξ του Ντέιβιντ Νταν με τον τίτλο ‘Πολεμίστρια Μοναχή Αρεάλα’ που πρωτοεκδόθηκε το 1994. Η σειρά περιστρεφόταν γύρω από την αδερφή Σάνον Μάστερς, η οποία εντάσσεται σε ένα στρατιωτικό τάγμα από καλόγριες πολεμίστριες της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πολεμούν το κακό που προέρχεται από την κόλαση. Ιδρυτής του εν λόγω τάγματος (Τάγμα του Σταυρόμορφου Ξίφους) που δημιουργήθηκε το 1066 ήταν μια Βαλκυρία ονόματι Αρεάλα που εγκατέλειψε την ειδωλολατρία και ασπάστηκε τον χριστιανισμό και με τις μαγικές της δυνάμεις αφιερώθηκε στη μάχη ενάντια στο κακό. Από τότε, εδώ και πολλές γενιές οι δυνάμεις της μεταφέρονται σε μία εκλεκτή για να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο η ιερή αποστολή της ανά τους αιώνες.

Το κόμικ, τότε, δέχτηκε σφοδρή κριτική, που αυτό βοήθησε εμμέσως στη διάδοσή του. Κατηγορήθηκε γιατί εκμεταλλευόταν προς όφελος του τις παραδόσεις, τις τελετές, τα σύμβολα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και τα τοποθετούσε σε ένα υπέρ-βίαιο περιβάλλον όπως αυτό της ‘Πολεμίστριας Μοναχής’ που είχε την εικόνα μιας ζουμερής και καλλίγραμμης ημίγυμνης καλόγριας. Ο Ντέιβιντ Νταν σαφώς επηρεασμένος από το κύμα του ‘nunsploitation’ της δεκαετίας του ’70, εμπνεύστηκε το δικό του κόμικ που σταμάτησε τελικά την έκδοσή του στις αρχές του 2000. Παρά τις επικρίσεις που δέχτηκε, η ‘Πολεμίστρια Μοναχή’ επιδείκνυε ως ένα βαθμό θετική στάση απέναντι στη θρησκεία και τη μεγάλη της επιρροή στους πιστούς της.

Η ομώνυμη σειρά του Νέτφλιξ, διάρκειας δέκα επεισοδίων με δημιουργό τον Σάιμον Μπάρι και με γυρίσματα στην Ισπανία, δεν θα αφηγηθεί την ιστορία της Σάνον, αλλά μιας πιο σύγχρονης ηρωίδας της Έιβα, που ξυπνά ξαφνικά από το θάνατό της, ενώ βρίσκεται σε νεκροτομείο χωρίς να έχει καμία ανάμνηση του πως βρέθηκε εκεί.

Η Έιβα ανακαλύπτει πως ένα φωτοστέφανο έχει σφηνωθεί στην πλάτη της, που της δίνει υπερφυσικές δυνάμεις. Όμως η ίδια δεν θέλει να πολεμήσει το κακό, ούτε θέλει να γίνει μέλος του εν λόγω τάγματος, αλλά επιθυμεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, και να αποκτήσει εμπειρίες που δεν βίωσε την πρώτη φορά, αφού της δόθηκε αυτή η δεύτερη ευκαιρία.

Ο δημιουργός της σειράς σε πιο παλιά συνέντευξή του απευθυνόμενος στους πιστούς θαυμαστές του κόμικ, τόνισε πως η τηλεόραση είναι εντελώς διαφορετικό μέσο από τις σελίδες ενός κόμικ βιβλίου, και πως ενώ υπάρχουν αναφορές, σκηνές και διάλογοι που προέρχονται αποκλειστικά από την πρωτότυπη πηγή, πολλά άλλα γνώριμα χαρακτηριστικά στοιχεία του δεν κατόρθωσαν να μεταφερθούν και στην οθόνη για τις ανάγκες της σειράς:

«Ζούμε στο 2019, και δεν είναι δυνατόν οι γυναίκες να απεικονιστούν με αυτό τον τρόπο. Ο μοναδικός τρόπος είναι να τις παρουσιάσουμε ως γυναίκες που βρίσκουν την δύναμή τους στην κοινωνία και να τις εμψυχώσουμε μέσα σ΄αυτό το πατριαρχικό σύστημα αξιών που ζούμε”.

Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από το τρέιλερ παρακάτω, που κρατά μεν ανέπαφο τον κεντρικό πυρήνα του πρωτότυπου υλικού αλλά δεν υιοθετεί την εικόνα της ζωσμένης με βαρύ οπλισμό σέξι μοναχής.

Την Έιβα ενσαρκώνει η Άλμπα Μπατίστα ενώ την πλαισιώνουν άλλες τέσσερις πολεμίστριες του τάγματος, η καθεμιά με διαφορετικά ταλέντα, οι Μπεατρίς, Εκτελέστρια Μέρι, Λίλιθ και Καμίλα, όλες στρατολογημένες για τον ίδιο σκοπό που δεν βλέπουν με καλό μάτι την έλευση της Έιβα. Πρέπει όμως να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την επικείμενη απειλή, τη πρόσφατη ανακάλυψη μιας επιστήμονος που πιστεύει πως έχει ανοίξει μια πύλη που οδηγεί στον παράδεισο.

Η σειρά θα κυκλοφορήσει στις 2 Ιουλίου. Συμμετέχουν οι Τόγια Τέρνερ, Λορένα Αντρέα, Κριστίνα Τοντέρι-Γιανγκ και Τριστάν Ουλόα. Οι φαν του φανταστικού θα βρουν αρκετά απολαυστικό και camp το τρέιλερ παρακάτω: