Το τρέιλερ της σειράς της Αpple ‘Θεμέλιο’ υπόσχεται ένα μεγαλειώδες διαστημικό έπος

Επικό σε κλίμακα, αντάξιο της φήμης του πρωτότυπου υλικού, πλούσιο σε φανταστικούς κόσμους και εικόνες που εκφράζουν την απεραντοσύνη του σύμπαντος, είναι το πρώτο τρέιλερ της μεγαλειώδους σειράς της Apple που θα προσπαθήσει να οπτικοποιήσει το αχανές και δαιδαλώδες έργο του πρωτοπόρου συγγραφέα της επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ «Θεμέλιο».

Το Θεμέλιο, το πρώτο βιβλίο της αρχικής τριλογίας και μετέπειτα εξαλογίας της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη το 2021, από τον Ντέιβιντ Γκόγιερ, γνωστό σεναριογράφο μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών. Πρωταγωνιστής στη σειρά είναι ο Τζάρεντ Χάρις που έχει επιφορτιστεί με μία μεγάλη ευθύνη να ενσαρκώσει τον Χάρι Σέλντον, τον κεντρικό ήρωα των βιβλίων, σύμβολο της επιστήμης και της επιρροής που ασκεί στις διαγαλαξιακές κοινωνίες, του οποίου οι πράξεις θα καθορίσουν τις τύχες του σύμπαντος, και οι συνέπειές τους διαπερνούν τους αιώνες.

Το εντυπωσιακό τρέιλερ μας συστήνει τον κεντρικό χαρακτήρα και μας εισάγει στο επικό στόρι που τοποθετείται χρονικά 12.000 χρόνια μετά. Το βίντεο προλογίζει ο Γκόγιερ, o οποίος τονίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος να μεταφερθεί το βιβλίο τηλεοπτικά.

Ο Σέλντον παίζει κύριο ρόλο στην τριλογία σύμφωνα με την πλοκή του βιβλίου. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει μια επιστήμη, ένα μείγμα μαθηματικών και ψυχολογίας που ονομάζεται ψυχο-ιστορία και μέσω αυτής μπορεί να προβλέπει το μέλλον. Ο Χάρι Σέλντον βλέπει τη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, το απαύγασμα του ανθρώπινου πολιτισμού, να οδηγείται στην πτώση της και τον ερχομό μιας σκοτεινής και βάρβαρης εποχής που θα διαρκέσει αρκετές χιλιάδες χρόνια μέχρι την έλευση μιας δεύτερης μεγάλης Αυτοκρατορίας. Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας είναι αφιερωμένο στις προσπάθειες του μαθηματικού να αναπτύξει έναν τρόπο ώστε να αποτρέψει την πτώση της αυτοκρατορίας, αλλά όταν συνειδητοποιεί ότι είναι καταδικασμένη, εφαρμόζει την επιστήμη του σε έναν πλανήτη στα έσχατα του σύμπαντος. Ο πλανήτης Θεμέλιο θα αποτελέσει το καταφύγιο που ζουν οι πεφωτισμένοι, οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ως μοναδικό σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή τη συλλογική γνώση της ανθρωπότητας. Αυτός ο πλανήτης είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια βουτιά σε σκοτεινά χρόνια και το Θεμέλιο προορίζεται να γίνει λίκνο του πολιτισμού και φάρος ελπίδας για τις γενιές του μέλλοντος.

Η διαδρομή της συναρπαστικής αυτής τριλογίας προς τη μεγάλη αρχικά, και τη μικρή οθόνη, μετέπειτα, ήταν μια πολύχρονη και επίπονη διαδικασία. Πολλοί προσπάθησαν και απέτυχαν. Αρχικά η New Line Cinema, που αντ’ αυτού επέλεξε να προσαρμόσει κινηματογραφικά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Μετέπειτα η Sony με επικεφαλής τον Ρόλαντ Έμεριχ και τέλος το HBO με δημιουργό τον Τζόναθαν Νόλαν που επέλεξε τελικά το Westworld.

Η δυσκολία αυτή έγκειται κυρίως στην πολυπλοκότητα του έργου, την έλλειψη δράσης και μαχών που θα εξιτάρει το κοινό, όπως και στο γεγονός πως δεν υπάρχει ένας χαρακτήρας με τον οποίο μπορεί κανείς να δεθεί, αλλά πολλοί περισσότεροι που με το πέρασμα των δεκαετιών χάνονται. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η βαθιά επιρροή που άσκησε η τριλογία αυτή μεταγενέστερα σε δημοφιλή βιβλία και ταινίες του φανταστικού, που κάνουν τις ιδέες του Ασίμωφ αλλά και το κοσμικό σύμπαν που δημιούργησε, να φαίνεται σήμερα πολύ γνώριμο και οικείο, ενώ τα βιβλία είναι προγενέστερα. Ο Τζορτζ Λούκας εμπνεύστηκε από τον Ασίμωφ για να δημιουργήσει τα  ‘Star Wars’, όπως και ο Φρανκ Χέμπερτ συγγραφέας του ‘Dune’, αλλά και ο Ντάγκλας Άνταμς του «Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ».

Η Αpple παρουσίασε το τρέιλερ χθες σε μια απρόσμενη στιγμή, από το βήμα του φετινού Worldwide Developers Conference όπου εκεί η γνωστή πολυεθνική παραδοσιακά παρουσιάζει τεχνολογικές καινοτομίες, γεγονός που ξένισε τους παρισταμένους. Υπογράμμισε, έτσι, εμφατικά πως η τηλεοπτική της πλατφόρμα θα συνεχίσει να είναι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του τεχνολογικού κολοσσού. Ίσως με το «Θεμέλιο» βρει την ώθηση που χρειάζεται για να αποκτήσει περισσότερους συνδρομητές και ευρεία αποδοχή.

Στη σειρά συμμετέχουν οι Λι Πέις, Λου Λομπελ, Λία Χάρβεϊ, Λόρα Μπιρν, Τέρενς Μαν, και Κάσσιαν Μπίλτον. Τον πιλότο έχει σκηνοθετήσει ο Ρούπερτ Σάντερς και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει από την πλατφόρμα κάποια στιγμή μεσ΄το 2021.

;