‘Το ερώτημα δεν ήταν αν θα συμβεί, αλλά το πότε’: Ο σεναριογράφος του Contagion μιλώντας με τους επιστήμονες τότε, θυμάται

Εννιά χρόνια πριν την επιδημία του κορονοϊού ο Στίβεν Σόντερμπεργκ με την ταινία του ‘Contagion’ προέβλεψε κατά κάποιο τρόπο το μέλλον. Αν και μυθοπλασία, εμπλουτισμένη με πολλές δραματικές υπερβολές που συναντάς σε τυπικά φιλμ του είδους, το ‘Contagion’ σε πολλά σημεία πλησίασε την πραγματικότητα και όσα βιώνουμε σήμερα. Αυτό οφείλεται στη διεξοδική έρευνα που πραγματοποίησε ο σεναριογράφος της ταινίας Σκοτ Μπερνς σχετικά με τη φύση μιας πραγματικής πανδημίας, πριν προετοιμάσει το σενάριό του. Μάλιστα ένας από τους ανθρώπους τους οποίους συμβουλεύτηκε ο γνωστός σεναριογράφος και τώρα πια σκηνοθέτης, ήταν ο Ιαν Λίπκιν, καθηγητής του Κολούμπια, από τους πρώτους αμερικανούς ειδικούς που επισκέφτηκαν το σημείο που ξεκίνησαν όλα, και ανέλυσε την προέλευσή του.

Ο ιός της ταινίας μπορεί να είναι πολύ πιο φονικός από τον COVID 19 αλλά αποτελεί μια απαισιόδοξη υπενθύμιση του τι μπορεί να συμβεί αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μας για να τον σταματήσουμε. Η ιστοσελίδα Slate μίλησε με τον Σκοτ Μπερνς σχετικά με την ταινία, για το πώς νιώθει που βλέπει τις προβλέψεις του να γίνονται πραγματικότητα, και τι βήματα πρέπει να γίνουν ώστε να μη ζήσουμε όσα είδαμε να διαδραματίζονται στο φιλμ:

«Ήταν πολύ περίεργο το συναίσθημα, και στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και σε συζητήσεις με φίλους, που μου έλεγαν «Είναι απίστευτη η ομοιότητα». Για μένα δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι επιστήμονες που μίλησα τότε, και ήταν πάρα πολλοί, συμφωνούσαν στο εξής, ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά πότε. Και ως άνθρωπος που πιστεύω στην επιστήμη, θεωρώ ότι πρέπει να τους ακούμε συχνότερα».

«Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έμαθα κατά την έρευνά μου τότε, ήταν η συνειδητοποίηση του τι ακριβώς σημαίνει δημόσια υγεία. Αυτό που έγινε κατανοητό είναι η υποχρέωση που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον. Τώρα που η χώρα είναι ιδεολογικά διαιρεμένη, να χτίσουμε γέφυρες, άσχετα με τις διαφωνίες που έχουμε με τον γείτονά μας, μπορούμε να είμαστε ασφαλείς μεταξύ μας αν κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Αυτό σημαίνει τήρηση αποστάσεων. Να πλένουμε τα χέρια μας, να μένουμε σπίτι αν είμαστε άρρωστοι. Αυτά είναι τρία πολύ καλά πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε. Αν μιλήσεις με ανθρώπους που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία μέχρι να έχουμε φαρμακευτική, επιστημονική θεραπεία, θα σου πουν πως εμείς είμαστε η θεραπεία. Μπορούμε να είμαστε η θεραπεία. Να ακούμε τους λειτουργούς της υγείας και να έχουμε επίγνωση της υποχρέωσης που έχουμε απέναντι στους συνανθρώπους μας».

Ο Τζακ Μπερνς στη συνέντευξη τόνισε επίσης πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί και άλλα πράγματα εξαπλώνονται όπως ο ιός, ο πανικός και η παραπληροφόρηση. «Αν δεις το πόστερ της ταινίας, υπάρχει μια φράση που λέει: «Τίποτα δεν εξαπλώνεται σαν το φόβο». Όταν εγώ και ο Στίβεν μιλήσαμε με επικεφαλής της υγείας, αυτή ήταν η μεγαλύτερή τους ανησυχία. Υπάρχει αισχροκέρδεια όπως με τον χαρακτήρα του Τζουντ Λο. Το βλέπουμε αυτό. Πρέπει να είμαστε πολύ διακριτικοί και υπεύθυνοι μεταξύ μας σχετικά με το τι είναι σημαντική πληροφορία για τον πληθυσμό ώστε να παραμείνει ασφαλής, και τι πυροδοτεί πανικό. Αυτά επιφέρουν αλυσιδωτές συνέπειες που θεωρήσαμε σημαντικό να προσθέσουμε και στην ταινία».

«Σε όσους μου λένε ότι η ταινία μοιάζει να επαληθεύεται, τους λέω ποτέ δεν αναλογίστηκα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ηγεσία στη χώρα που δεν μας προστατεύει». Η διοίκηση και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μιλούν για τοίχο που θα προστατεύει τους ανθρώπους, και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ για δειγματοληψία».