Πόσο καλά ξέρεις τον συγγραφέα της τριλογίας “Κορίτσι με το Τατουάζ”;

Ο Στιγκ Λάρσον είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο συγγραφέας της σειράς των βιβλίων “Κορίτσι με το Τατουάζ”. Πόσα πράγματα όμως ξέρεις για τον ίδιο; Τι τον ενέπνευσε να γράψει τα μυθιστορήματα; Ποιά στοιχεία της ζωής του πέρασαν και στο έργο του;

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τον τίτλο “Στιγκ Λάρσον: ο άνθρωπος που έπαιζε με τη φωτιά” έρχεται για να φωτίσει την άγνωστή ζωή του ανθρώπου που το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με αυτό της ηρωίδας του, της Λίζμπεθ Σαλάντερ.

Ο Στιγκ Λάρσον πέθανε το 2004 χωρίς να προλάβει να γευτεί την επιτυχία που γνώρισαν τα βιβλία του, ούτε την δημοφιλία των ηρώων του, Λίζμπεθ Σαλάντερ και Μίκαελ Μπλόκμβιστ, ούτε βέβαια την κινηματογραφική τους αναγνώριση.

Ο Λάρσον αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωή του και της καριέρας του ως δημοσιογράφος  προσπαθώντας να ξεσκεπάσει ακροδεξιές οργανώσεις και εξτρεμιστές, βάζοντας ακόμη σε κίνδυνο και τη ζωή του, όπως μας περιγράφει και το τρέιλερ παρακάτω.

Η ταινία περιλαμβάνει συνεντεύξεις από κοντινά του πρόσωπα, αναπαραστάσεις και υλικό που δεν έχει προβληθεί μέχρι σήμερα από το προσωπικό του αρχείο. Αφιέρωσε τη ζωή του αντιμαχόμενος τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και το ντοκιμαντέρ περιγράφει την άνοδο του εθνικιστικού κινήματος στην ίδια του τη χώρα, την Σουηδία. Πριν λοιπόν μας συστήσει τους Λίζμπεθ Σαλάντερ και Μίκαελ Μπλόκμβιστ και τις περιπέτειές τους, ο Στιγκ Λάρσον έζησε και αυτός εντάσεις και κινδύνους, δέχτηκε απειλές και αποδείχτηκε προφητικός όσον αφορά την παγκόσμια άνοδο του εθνικισμού.

Η ταινία έχει σκηνοθετηθεί από τον Henrik Georgsson και προβάλλεται αυτές τις ημέρες στο φεστιβάλ του Σάντανς. Δείτε το τρέιλερ παρακάτω: