Νέο trailer για τις “Άλπεις” του Γιώργου Λάνθιμου

Μια εβδομάδα πριν την κυκλοφορία της στις αίθουσες η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έχει ένα ακόμη trailer. Όπως συνέστησαν και οι πρώτες κριτικές στο φεστιβάλ της Βενετίας, οι οποίες μας πρότειναν να πάμε στην αίθουσα ξέροντας όσα λιγότερα μπορούμε, έτσι και το νέο αυτό trailer ακολουθεί την ίδια τακτική να μην αποκαλύπτει σχεδόν τίποτα από την ταινία. Όπως και το προηγούμενο teaser που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο έτσι και το πιο πρόσφατο είναι το ίδιο αλλόκοτο. Όσοι έχετε δει την προηγούμενη ταινία του Λάνθιμου, τον «Κυνόδοντα» σίγουρα θα νιώσετε κάτι οικείο. Όπως γράψαμε και στο παρελθόν η νέα του ταινία, που βραβεύτηκε στο φετινό φεστιβάλ της γείτονας χώρας, αγγίζει ένα ιδιαίτερο θέμα, το θάνατο, με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο. Μια ομάδα ανθρώπων αντικαθιστά νεκρούς επί παραγγελία, έτσι ώστε να διευκολύνει τους συγγενείς που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πρωταγωνιστούν οι Αγγελική Παπούλια, Άρης Σερβετάλης, Αριάν Λαμπέντ και Τζόννυ Βεκρής, ενώ στο σενάριο βρίσκουμε τον Ευθύμη Φιλίππου και τον Γιώργο Λάνθιμο.

Α και κάτι που διάβασα πρόσφατα σε αρκετές ιστοσελίδες, ότι δηλαδή η ιδέα της ταινίας είναι «κλεμμένη» από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη «Παραβολή» όπου και εκεί υπάρχει µια εταιρεία που φροντίζει να αντικαθιστά τους αγαπημένους νεκρούς µιας οικογένειας µε ολογράµµατα που τους µοιάζουν. Και εκεί η εταιρεία λειτουργεί µε άκαµπτους κανόνες και υπάρχει στο τέλος ένα πρόσωπο που αντιδρά στην όλη διαδικασία. Ως απάντηση αναφέρω ένα απλό παράδειγμα και πολύ γνωστό. Δεν χρειάζεται να είστε ούτε ειδήμων ή να ψάξετε να το βρείτε. Στην ταινία του 1978 “Σούπερμαν”, ο νεκρός πατέρας του Κλαρκ Κεντ, ο Τζορ- Ελ εμφανίζεται ως ολόγραμμα μπροστά του δίνοντας συμβουλές. Αν ψάξετε λίγο παραπάνω θα βρείτε πολλά περισσότερα. Προφανώς όλοι μας έχουμε επιρροές από ακούσματα και διαβάσματα. Είναι άσχημο να κατακρίνεται η δημιουργία ενός καλλιτέχνη έτσι, ειδικά όταν είναι από τους λίγους που έχουμε, που το όνομά του ακούγεται διεθνώς γιατί απλώς κάνει αυτό που γουστάρει. Μπορεί να μην σας αρέσουν οι ταινίες του. Είναι αποδεκτό. Μην τις βλέπετε. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας;Δεν είμαι ούτε κριτικός ούτε δημοσιογράφος, απλός θεατής και θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα διεθνή μέσα, site, προς τον Λάνθιμο, κινηματογραφικά και μη. Ρίξτε μια ματιά και θα καταλάβετε τι εννοώ. Εμείς γιατί όχι;

Δείτε παρακάτω το νέο trailer και την υπόθεση της ταινίας.

«Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες».