Ο Λαβκραφτιανός τρόμος συναντά τον ρατσισμό στο νέο τρέιλερ του Lovecraft Country

O Λαβκραφτιανός κοσμικός τρόμος συναντά τον ρατσισμό και την αστυνομική βία στο νέο τρέιλερ της φιλόδοξης σειράς των Τζέι Τζέι Έιμπραμς και Τζόρνταν Πιλ ‘Lovecraft Country’ που επιδέξια και σκόπιμα χρησιμοποιεί το όνομα του μετρ του κοσμικού τρόμου στον τίτλο της, για να αναδείξει τον φόβο και την οδύνη που έζησαν οι αφροαμερικανοί στις πολιτείες του Νότου τη δεκαετία του ’50.

Ο συγγραφέας των Μεγάλων Παλαιών και του Κθούλου, αναμφίβολα, θα εξαγριωνόταν αν μάθαινε πως το όνομά του και το έργο του χρησιμοποιείται για να καταδικάσει τον ρατσισμό, όντας υμνητής της καθαρότητας της λευκής φυλής. Το μίσος και η απέχθειά του απέναντι στις άλλες φυλές εκδηλωνόταν εξάλλου απροκάλυπτα μέσα από τις ιστορίες του. Ήταν κάτι που δεν θα το περίμενε ποτέ να συμβεί. Να αντιστρέψει κάποιος την ιδεολογία του, χρησιμοποιώντας τα απόκοσμα όντα του για διαφορετικό σκοπό από αυτό που προοριζόταν, και να τα συγκρίνει με τα αληθινά τέρατα, τους ανθρώπους. Αυτή ήταν η επιδίωξη του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, του Ματ Ραφ, απ΄το οποίο βασίζεται η σειρά. Και αυτή φαντάζομαι είναι η επιδίωξη και των Τζόρνταν Πιλ και Τζέι Τζέι Έιμπραμς. Εξάλλου ο πρώτος έγινε διάσημος στην υφήλιο για την αιχμηρή κοινωνική κριτική στις δικές του ταινίες τρόμου ‘Τρέξε!’ και ‘Εμείς’.

Το ‘Lovecraft Country’ έχει ως πρωταγωνιστή τον Άττικους Τέρνερ (Τζόναθαν Μέιτζορς) που μαζί με τη φίλη του Λετίσια (Τζόρνι Σμόλετ Μπελ) και τον θείο του Τζορτζ (Κόρτνεϊ Β. Βανς) θα ταξιδέψουν στη Νέα Αγγλία (Χώρα του Λάβκραφτ) για να εντοπίσουν τον εξαφανισμένο πατέρα του (Μάικλ Κένεθ Γουίλιαμς). Εκεί θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπερφυσικά στοιχεία πέρα από κάθε λογική και φαντασία, με τέρατα από άλλους κόσμους, αλλά και ανθρώπινα. Το πρόσφατο τρέιλερ, μάλιστα, αναφέρεται σε μια ‘μυστική κληρονομιά’ που θα απασχολήσει, φαντάζομαι, την πρωταγωνιστική τριάδα, που σ΄ όλη τη διάρκεια του προωθητικού βίντεο ζει ανεξήγητα φαινόμενα, δέχεται απειλές, διωγμούς και αστυνομική βία. Αφιερώνει μάλιστα αρκετό χρόνο στο τελευταίο αυτό σκέλος, της αστυνομικής βίας, για να τονίσει πόσο τρομαχτικά επίκαιρη είναι. Η σειρά έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου η Αμερική βιώνει τον διχασμό μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μολονότι εξιστορεί γεγονότα που έζησε στο πετσί της η αφρομερικανική κοινότητα στο νότο δεκαετίες πριν. Ο σπόρος του κακού είναι βαθιά ριζωμένος …

Το σενάριο της σειράς υπογράφει η Μίσα Γκριν (Underground) που θα κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο μέσω του HBO και της Vodafone TV.