Γιάννης Σμαραγδής: Οι σημερινοί πλούσιοι Έλληνες στην πλειοψηφία τους είναι μεταλλαγμένοι και δεν αγαπάνε την πατρίδα σαν τον Βαρβάκη

Μίλησε για την εμπειρία του με τους ξένους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, γιατί έκανε την ταινία του αγγλόφωνη, ενώ παράλληλα στάθηκε και στη δύσκολη περίοδο που ζει η Ελλάδα. Τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που συνάντησε ώστε η ταινία του να γίνει πραγματικότητα καθώς και στο γεγονός πως σήμερα λείπουν προσωπικότητες όπως ο Ιωάννης Βαρβάκης. Διαβάστε παρακάτω την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

θα ήθελα να σας ρωτήσω, για ποιό λόγο επιλέξατε να γυρίσετε την ταινία με ξένους, κατά το πλείστον, ηθοποιούς και όχι με Έλληνες, και για ποιό λόγο, στην Αγγλική γλώσσα και όχι στην Ελληνική;

Ρωτήσατε γιατί η αγγλική γλώσσα και όχι η ελληνική. Η απάντηση είναι ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται περισσότερο αυτή τη στιγμή στον κόσμο είναι η αγγλική και χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα σαν κώδικας ανάμεσα στους λαούς. Η αντίστοιχη αγγλική στα χρόνια του Χριστού ήταν η ελληνική στην οποία και γράφτηκαν τα Ευαγγέλια.

Πως κι αποφασίσατε να μη βάλετε κάποιον Έλληνα ηθοποιό για πρωταγωνιστή;

Επίσης, ο πρωταγωνιστής είναι ξένος αλλά στην πραγματικότητα παίζουν τουλάχιστον 30 ελληνικά ονόματα που είναι πρωταγωνιστές. Λάκης Λαζόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Κοτανίδης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Όσο για τον πρωταγωνιστή που είναι Γερμανός θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τελείωσε την ταινία σαν φιλέλληνας.

Κύριε Σμαραγδή, πιστεύετε ότι έχουμε ανάγκη έναν νέο Ιωάννη Βαρβάκη στην Ελλάδα αυτή τη δύσκολη περίοδο; Κι αν ναι, γιατί;

Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι πλούσιοι Έλληνες από όσους υπήρχαν την εποχή του Ιωάννη Βαρβάκη. 10 από τους πιο πλούσιους θα μπορούσαν να είχαν λύσει το σημερινό πρόβλημα της χώρας, αλλά δυστυχώς οι σημερινοί πλούσιοι έλληνες στην πλειοψηφία τους είναι μεταλλαγμένοι και δεν αγαπάνε την πατρίδα σαν τον Βαρβάκη.

Κ. Σμαραγδή καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ όμορφη (όπως μαθαίνουμε) ταινία. Θα σκεφτόσαστε τη δυνατότητα μίας ή δύο προβολών αποκλειστικά για τους αποφοίτους της Βαρβακείου Σχολής σε συνεννόηση πάντα με το Σύλλογο Αποφοίτων? Ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στην ταινία..!!!

Ήδη δρομολογούνται προβολές με τον πρόεδρο των αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής και φίλο μου, Μάριο Μπαχά.

Καλησπέρα σας. Σ’ αυτή την κατάσταση πως μπορέσατε να βρείτε χρήματα για τόσο ακριβή παραγωγή;

Τελείωσε η ταινία και ακόμα έχω την απορία πώς τελείωσε, που βρέθηκαν τα χρήματα. Ή τουλάχιστον όσα βρέθηκαν γιατί δεν βρέθηκαν όλα. Όμως ξέρω ότι αν δεν υπήρχαν 5 άνθρωποι αυτή η ταινία δεν θα είχε γίνει. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και η γυναίκα του Κωνστάντζα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας, η Ιζαμπέλα Αρβανίτη, η Ειρήνη Σουγανίδου και ο άγγελός μου, η γυναίκα μου Ελένη, που σηκώσανε μεγάλο σταυρό… και κάποιοι άλλοι που βοήθησαν ανώνυμα. Τους ευγνωμονώ όλους.

Αληθεύει ότι έχετε εμφανιστεί ως ηθοποιός στην ταινία «Μέρες του ’36»;

Ένα πέρασμα έκανα, όχι ως ηθοποιός αλλά ως τότε φίλος του Αγγελόπουλου.

Με ποιον τρόπο η επιλογή του εμπόρου Βαρβάκη συμπληρώνει δημιουργικά έναν μεγάλο ποιητή κι έναν κορυφαίο ζωγράφο στην αλυσίδα των κινηματογραφικών σας επιλογών;

Όλοι αυτοί, ο ποιητής Καβάφης, ο ζωγράφος Ελ Γκρέκο και ο Ιωάννης Βαρβάκης είχαν μεγάλη ψυχή, αγαπούσαν την πατρίδα τους και ζούσαν με την έγνοια της προσφοράς προς τους άλλους.

Κ. Σμαραγδή συγχαρητήρια για την τέχνη που μας προσφέρετε. Ανυπομονώ να δω την ταινία αυτή. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί την επόμενη ή ποιά ταινία θα θέλατε να γυρίσετε αλλά είναι όνειρο μακρινό ίσως και ανεκπλήρωτο;

Ο γλύπτης Μιχαήλ Άγγελος όταν τον ρωτούσαν “ποιο θα είναι το επόμενό σου έργο” απαντούσε: έχω στο στομάχι μου μία Πιετά, λίγο πιο πάνω έναν Άγγελο και πιέζει το λαιμό μου ένας Δαυίδ. Τι θα βγει πρώτο, δεν ξέρω. Οπότε…

John Cleese και Catherine Deneuve. Δύο ηθοποιοί – μύθοι που αποτελούν όνειρο ζωής για πολλούς διεθνείς σκηνοθέτες να τους έχουν σε κάποια ταινία τους. Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας και τι “γεύση” σας άφησε τώρα που έχει ολοκληρωθεί η ταινία;

Με τον John Cleese γίναμε από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε φίλοι και παίζαμε την ώρα των γυρισμάτων, υπήρχε ένα υπόγειο χιούμορ μεταξύ μας που το καταλάβαινε μόνο εκείνος κι εγώ. Στο τελευταίο πλάνο της ταινίας όταν τελείωσε τα γυρίσματα ο Cleese με αιφνιδίασε γιατί με τράβηξε στην αγκαλιά του και έκανε μια πολύ θερμή δήλωση. Να πω και κάτι άλλο. Αυτός είναι 1,97 κι εγώ 1,72 και του έκανα συνεχώς τον κοντό… Ξεσπούσαμε στο γέλιο.

Για την Deneuve, ήρθε ως μεγάλη σταρ και έφυγε ως μεγάλη σταρ. Στο ενδιάμεσο έπαιξε την Αικατερίνη τη Μεγάλη.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν η βιογραφία Βαρβάκη στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά της ζωής του, ή εμπλουτίζεται κι ωραιοποιείται εν μέρει, από σκηνοθετική ευαισθησία και καλλιτεχνική φόρτιση, για το πρόσωπο που αποτυπώνεται στο φίλμ.

Τα περιστατικά της ταινίας είναι απολύτως αληθινά. Μεσολαβεί όμως η δραματουργία που προσπαθεί να αναγάγει τα αληθινά περιστατικά σε μια άλλη διάσταση. Δηλαδή, να ενεργοποιήσει το μηχανισμό της ανώτατης συγκίνησης, γιατί χωρίς της συγκίνηση δεν υπάρχει τέχνη.

Πρεμιέρα στο Τορόντο. Γιατί εκεί;

Τορόντο, γιατί ήταν το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ μετά την ολοκλήρωση της ταινίας που επέλεξε την ταινία στο επίσημο πρόγραμμά του.

Τι είναι αυτό που ελπίζετε να κρατήσουν περισσότερο οι θεατές από την ταινία σας και τι είναι αυτό που εσείς θα κρατήσετε περισσότερο από αυτή;

Ταινίες και έργα τέχνης γίνονται για να μαλακώσουν και να απαλύνουν τις ανθρώπινες ψυχές και να συμφιλιώσουν τους ανθρώπους με το πεπρωμένο τους. Τούτη όμως η ταινία έγινε για να δώσει δύναμη και περηφάνεια στους έλληνες. Ελπίζω η ταινία να το κατόρθωσε αυτό. Κι εγώ θα κρατήσω απ’ αυτή την ταινία τη χαρά του ταξιδιού που έκανα μ’ αυτόν τον  Έλληνα που ανακαλεί τον ανώτερό μας εαυτό.

Ευχαριστώ όλους που συμμετείχατε σήμερα εδώ. Λυπάμαι που δεν πρόλαβα να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας. Ελπίζω τα κενά που άφησε αυτή η επικοινωνία να τα καλύψει η ίδια η ταινία. Καληνύχτα. Ύπνο ελαφρύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.